Bevezető   -   Parlament   -   International   -   Politikai Napló   -   Képek és linkek  
 

Levél a Szerkesztőhöz

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Szép és szívszorongató írása jelent meg L. László Jánosnak az erőszak térhódításáról Elüt egy autó címmel a Magyar Hírlap 1992. augusztus 5-i számában. Az írás végén a szerző a "maffiás kapitalizmust" is összeveti a hazai viszonyokkal.

Az összehasonlítás egyik friss indokát a nemrég elfogadott köztisztviselői törvény adta. L. László János beszámolt arról, hogy "míg a törvény eredeti tervezete azt tartalmazta, hogy az ezen a területen dolgozók nem lehetnek tagjai gazdasági társaságok felügyelő-bizottságainak és igazgatótanácsainak, addig a parlamentben mégis az került a törvény szövegébe, hogy mindez megengedhető. Persze ezen nem igazán szabad csodálkozni, - folytatja L. László János - hiszen a T. Ház tagjai saját magukkal már jóval korábban voltak engedékenyek, hisz' semmi kivetni valót nem találtak abban, hogy parlamenti képviselő létükre ugyanezt megtegyék."

L. László János írása alapján okkal hördül fel az olvasó. Annak idején a pártok tiszta közéletet ígértek. Minden párt, amely ma a magyar parlamentben ül, kivétel nélkül. Nem azért járult az urnákhoz lelkesen az első szabad választáson, hogy csupa maffiózó közül válasszon. Ha igaz, amit L. László János ír, hogy a parlamenti képviselők általában elnézőek magukkal szemben, ha igaz, hogy általában a parlamenti képviselők akaratából került ki az eredeti előterjesztésből a tilalom, ha az egész parlament ennyire immorális, akkor mi értelme van a többpártrendszernek, kire lehet itt szavazni 1994-ben?

Szerencsére nem igaz azonban a beállítás, hogy a jó kormány által beterjesztett törvényjavaslatot a rossz képviselők elrontották. Egy javaslatnak ugyanis van egy előterjesztője és vannak, akik megszavazzák. Nem általában, hanem nagyon is konkrétan.

Az L. László János által egyébként joggal kifogásolt módosító indítványt egészen konkrétan Dr. Szabó Iván képviselő terjesztette elő, aki aligha tekinthető az MDF szürke eminenciásának, lévén ipari és kereskedelmi miniszter. A szavazás során a javaslat nagyon konkrét "igen" szavazatokat kapott, szinte kizárólag kormánypárti képviselőktől. Az ellenzékből mindössze három "igen" szavazat volt (Paszternák László, Tabajdi Csaba és Tompa Sándor, mindhárom MSZP) a javaslat több ellenzéki támogatást nem kapott.

S ha a képviselők általában elnézőek magukkal szemben, nézzük, hogyan néz ki ugyanez konkrétan? Hack Péter és Matyi László, mindketten az SZDSZ képviselői, április 9-én törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek, a lehető legkonkrétabban azt indítványozva, hogy a törvény tiltsa meg az országgyűlési képviselőknek, hogy állami tulajdonú gazdasági társaságban vezető tisztségviselők, felügyelő-bizottsági tagok, illetőleg állami vállalatnál igazgatók lehessenek. A javaslatból még nem született törvény. És ha a továbbiakban sem születik, annak vagy az lesz az oka, hogy a kormány nem sürgeti Szabad György házelnöknél a tárgysorozatba vételt, vagy pedig az, hogy kevesen lesznek, akik mellette szavaznak. De lesznek, akik mellette, és lesznek, akik ellene fognak szavazni. De ha ez nem derül majd ki a tudósításokból, akkor az ellenzék akár el se járjon szavazni a parlamentbe.

Ez a hozzászólás talán meg sem születik, ha éppen nem L. László János apellál az újságíró felelősségére. "És mi újságírók? Hol vannak az igazi nagy leleplezések?" - tesz fel a kérdést az írás végén. Kétségkívül nagy szükség van az igazi, a nagy leleplezésekre. De nem csak arra.

Ha az olvasó L. László János cikkéből jut mérgesen legyintve arra a következtetésre, hogy ezek között nincs semmi különbség, akkor nyilvánvalóan téved. Ha ezt a kiegészítést elolvassa, talán be is látja tévedését. De az L. László János cikkének olvasásakor támadt keserű érzését már nem lehet meg nem történtté tenni. Az igazi, nagy leleplezések elmaradása mellett ebben is tetten érhető az újságíró felelőssége.

Budapest, 1992. augusztus 6.

(Eörsi Mátyás)

Magyar Hírlap, 1992. augusztus 11

1992. augusztus

Hozzászólások:

bene bene (bene@bene.hu):

huj be jó!

2005/10/13


Szóljon Ön is hozzá!


Cenzúrabox

Vissza


A lap tetejére Nyitólap